Bij het maken van een profielwerkstuk zul je een aantal stappen moeten doen om uiteindelijk tot een goed werkstuk of een goed verslag van jouw onderzoek te komen.
  1. Kies een onderwerp (en eventueel een partner waarmee je het onderzoek of de opdracht samen uitvoert )
  2. Baken het onderzoek goed af zodat je niet te veel gaat zoeken, lezen of schrijven. 
  3. Formuleer een duidelijke hoofdvraag en leid daarvan enkele deelvragen af die met behulp van de gevonden gegevens goed te beantwoorden zijn. 
  4. Maak een goed plan van hoe en waar je gaat zoeken naar gegevens en hoe je de gegevens gaat verwerken in het werkstuk om tenslotte antwoord te geven op deelvragen en hoofdvraag. 
  5. Pas de hoofd- en deelvragen aan als het materiaal dat je vindt niet geschikt is om een goed antwoord op jouw vragen te formuleren. Maak een voorlopige versie van het werkstuk en laat die door de leraar van commentaar voorzien. 
  6. Maak een definitieve versie. 
  7. Zorg ervoor dat je alles op de afgesproken tijdstippen inlevert. 

Utopische architectuur: Het zijn in de 19e eeuw vooral de zogenaamde sociaal-utopisten geweest die praktische, maatschappijhervormende oplossingen aan de hand deden. Oplossingen weliswaar, die vooral stoelden op een kleinschalige voorindustriële productiewijze. Er zouden paradijselijke nederzettingen op basis van een heel sterke coöperatieve organisatie opgericht moeten worden.

Bedenk voor je werkstuk een pakkende titel

Mogelijke aandachtspunten:
  • Claude Nicolas Ledoux. De zoutwinning te Chaux.
  • De franse sociaal-utopist Fourier (1772-1837) stelt een uitgestippelde 'sociëtaire', op broederschap berustende, orde voor die bij 'Harmonie' noemt. In deze Harmonie  zou de aarde niet meer overdekt worden met dorpen en steden, maar met 'Phalanstère: uitgebreide woonpaleizen die op grote afstand van elkaar moesten staan, temidden van weiden, akkers, bossen, parken en waterpartijen.

  • Hoe voorbeeldig Fourier's ideeën waren liet de Noordfranse kachelfabrikant Godin vanaf 1859 zien, toen bij woningbouw voor zijn arbeiders als een noodzakelijk, en uiteindelijk zeer rendabel deel van zijn totaal gèinvesteerd kapitaal ging beschouwen. Jean Baptiste André Godin (1817-1888) stichtte in 1848 zijn fabriek aan de Oise in het dorp Guise.

  • De meest merkwaardige fabriekskolonie is die van de katoenfabrikant Jean Dollfus in Mulhouse uit 1853. Deze 'cité ouvrière' had een open bebouwing, zodat de huisjes met vier woningen onder één kap allemaal een klein moestuintje hadden.

  • In het Agnetapark (1882) in Delft kunnen we nog steeds de sporen van een dergelijke kolonie van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek zien. De oprichter J. C. van Marken was geinspireerd door de 'cité ouvrière' in Mulhouse. Voor zijn hele fabrieksgemeen- schap bedacht hij de leus 'Allen voor de fabriek, de fabriek voor allen'

  • Frederik van Eeden.

  • Utopische stedenbouw na de Tweede Wereldoorlog. Constant’s Nieuw Babylon, De Bijlmer.

Literatuurlijst:

Kunst in zicht. H van Rheeden. ISBN 90 01 75661 7 Hoofdstuk 2.

Openbaar Kunstbezit  1978/1 ‘Om wat dichter bij huis te blijven’.

Laatste wijziging: dinsdag, 22 november 2022, 18:12