Een realistisch schilderij?
Een brugklasser beschreef het bovenstaande schilderij zeer bondig in deze bewoordingen: 'Een vrouw die schrijft naar haar vriend, en zichzelf doodsteekt.' Maar een andere brugklasser zag: 'Een man die geprobeerd heeft zelfmoord te plegen met een mes, en daarna met een dartpijltje. hij had er een bedoeling voor, want hij schreef zijn testament en vermoorde zichzelf daarna. Ik denk dat hij dacht het leven heeft geen zin meer, misschien had hij schulden of was hij ziek.' De een ziet een man, de ander een vrouw in dezelfde figuur. Beiden zien een duidelijk geval van zelfmoord. Die gedachte is verklaarbaar, want er ligt een mes op de grond en de persoon heeft een wond in zijn borst. Voor deze 'verklaring' van het onderwerp zijn in ieder geval geen andere personen nodig en er is geen kennis van feiten die niet op het schilderij staan vereist.
Jacques-Louis David, De Dood van Marat, 1793
De interne logica van het schilderij stuurt als het ware de gedachten. Het schilderij is in dit verband 'realistisch' te noemen want het lijkt een herkenbare en acceptabele voorstelling van een gebeurtenis. Ook al hoeft die gebeurtenis, het verhaal in het schilderij, niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Als we een sluitende interpretatie (lezing of uitleg) van het afgebeelde kunnen geven in een logische context, dan heeft die voorstelling al iets realistisch.
De ware toedracht van de gebeurtenis op het schilderij is een heel andere dan zelfmoord. De afgebeelde persoon is Jean Paul Marat, een arts, die als journalist en politicus in de tijd van de Franse Revolutie (1789-94) radicaal partij koos voor het volk. Door zijn fanatieke optreden en extreme opvattingen maakte hij zich weinig geliefd bij meer gematigde groepen.
Op 13 juli 1793, terwijl hij in zijn bad zatte werken omdat hij leed aan een huidziekte die alleen in het bad enigszins draaglijk was, werd hij om politieke redenen vermoord. De moordenares, Charlotte Corday, kwam met een smoesje in zijn badkamer, liet hem een brief lezen en stak Marat toen met een keukenmes in zijn borst. Hij overleed in het bad. Met deze kennis van de feiten wordt de situatie op het schilderij ineens begrijpelijker. Het mes op de grond is het moordwapen. De veer in zijn hand, het kistje met schrijfgerei, de plank over het bad als schrijftafel en de papieren onder zijn linker arm geven aan dat hij zat te schrijven. De brief in de hand van Marat is de brief die hem aangeboden is door de moordenares. De schilder, David, een politieke vriend en bewonderaar van Marat, heeft het moment gekozen waarop Marat zijn laatste adem uitblaast. Vermoord tijdens zijn werk als journalist/politicus. De moordenares is 'buiten beeld'.

Jacques-Louis David, De Dood van Marat, 1793. Detail
Waarom deed David dat?
Het 'realisme' van dit schilderij is voor David een middel om een grote geloofwaardigheid aan het beeld mee te geven. Hij wilde met het schilderij een aantal waarden overbrengen, zoals de deugden van Marat, zijn niet aflatende werkdrift voor het welzijn van het volk, zijn armoedige leefomstandigheden (die gesuggereerd worden door de kale muren, verstelde lakens en een gammel kistje als schrijftafeltje) zijn goedhartigheid (op het kistje ligt een briefje waarop de opdracht staat om zijn (laatste) geld aan een oorlogsweduwe te geven). Het schilderij is dus zorgvuldig in scène gezet om ons Marat als een voorbeeldig revolutionair, vriend van het volk en martelaar van de revolutie voor te stellen. Dat de werkelijkheid, de feiten, daarbij geweld aan gedaan werd is kennelijk van minder belang. David zal wel zijn plezier aan de realistische uitbeelding gehad hebben, maar het was hier geen doel op zichzelf. Geen illusionisme of zogenaamde 'trompe-I óeil' (ogenbedriegertje) om zijn virtuositeit te demonstreren. Het realisme heeft duidelijk een boodschap en wel een politieke.
Eigenlijk is het een propagandistisch schilderij, een vorm van politieke reclame voor het beeld dat men van Marat in herinnering moest houden naar de mening van David. In dit verband is het ook belangrijk om te weten dat het schilderij eerst uitgebreid aan het volk getoond werd zodat het zijn laatste eer nog aan Marat kon bewijzen voordat het door David aangeboden werd aan de Nationale Conventie. Hier, in de volksvertegenwoordiging, werd het frontaal opgehangen naast het spreekgestoelte zodat de afgevaardigden letterlijk een 'voorbeeldige' revolutionair steeds voor ogen hadden.
Uit de reacties van tijdgenoten bleek de geweldige afschrikking die het schilderij in zich had: 'Je kan er niet lang naar kijken, zo vreselijk is de werking ervan.'
Ondanks deze realistische elementen wordt het schilderij in de kunstgeschiedenisboeken met het andere werk van David aangeduid als Neo-Classicistisch en niet als Realistisch. Wat heet dan wel 'Realistisch'?
Realisme en realisme
Gustave Courbet, Meisjes die het koren ziften, 1855
Afhankelijk van de invalshoek waarmee het bekeken wordt kan het zelfde schilderij dus zowel de typering 'realistisch'als 'geïdealiseerd' krijgen.
Joseph Roques, De Dode Marat, 1793


Prent met de moord op Marat terwijl Robespierre net binnenkomt