Wat zijn de bronnenbundels?

Voor de invoering van Culturele en Kunstzinnige Vorming kende het voortgezet onderwijs de vakken tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen met centrale schriftelijk eindexamens. Voor de examengroepen werd per jaar een thema binnen de beeldende kunsten en vormgeving vastgesteld, waaromheen verdieping en opdrachten plaats vonden. (Overigens zijn de tehatex-vakken oude stijl naast CKV nog steeds mogelijk).
Ten behoeve van die verdere thematische studie werd jaarlijks een bronnenbundel samengesteld door een commissie van deskundigen. Zij selecteerden daarvoor afbeeldingen en historische teksten uit het geheel van de kunst- en cultuurgeschiedenis die voor het thema van belang waren. Vanaf 1983 verschenen 16 bronnenbundels.
De bronnenbundels bevatten geen lessuggesties of handleidingen: het zijn puur verzamelingen van stukjes tekst uit het verleden of heden (bronnen) die iets duidelijk maken over aspecten van het centrale thema.

Wat zijn aanbiedingsteksten?

Naast de bronnenbundels die uitsluitend een verzameling van bronteksten bevatten, was er bij docenten ook behoefte aan een handleiding waarin uitleg werd gegeven over de context van de bronnen. De bronnen zijn dus historische of eigentijdse originele tekstfragmenten, de aanbiedingsteksten zijn door de samenstellende commissie geschreven als toelichting van de invalshoek of tijdsgeest van de bron.

Hoe zit het met de nieuwe eindexamens?

De teksten en het beeldmateriaal van delater verschenen themabundels kunnen wij niet op deze site zetten wegens copyrights.  
Meer informatie en verwijzingen: zie de vakcommunity KUA. Hier wordt ingegaan op de examens kunst en oude stijl. http://ckv2kua.vakcommunity.nl

Waarom zijn hier zo weinig teksten over muziek, theater of literatuur?

De bronnenbundels zijn gemaakt voor de eindexamens beeldende vakken; de andere kunstdisciplines komen hier dan ook slechts zijdelings aan de orde. Onder 'LINKS' zijn enkele websites aangegeven die aanvullingen bieden op die andere gebieden.

Wat is CKV-2 ?

In het voortgezet onderwijs is in 2000 het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) ingevoerd. De bovenbouw kent hert vak Kunst, met vier varianten voor resp. beeldend, dans, drama, muziek. De tehatex-vakken oude stijl blijven daarnaast voortbestaan.

Hoe kan ik iets vinden, hoe moet ik zoeken?

U kunt op diverse manieren navigeren en zoeken:

  1. Met trefwoorden naar eigen keuze zoeken in alle beschikbare teksten (zoekveld rechtsboven). Meer toelichting daarover: zie volgende item.
  2. Via het menu CKV-THEMA's:
    Het 'overzicht' geeft de navigatiepagina waarin u naar een (sub)thema kunt doorklikken; u kunt ook rechtstreeks naar de pagina's per thema.
  3. Via het menu BRONNENBUNDEL-THEMA's:
    Het 'overzicht' geeft een chronologische lijst van de bronnenbundels, de volgende menu-items gaan rechtstreeks naar de inhoud van de aangegeven bronnenbundel. 

Hoe kan ik het beste met trefwoorden zoeken?

Een goede keuze van trefwoorden is heel belangrijk voor het eindresultaat. In het algemeen dient u daarbij te bedenken, dat de woorden die u intikt, de woorden zijn waarnaar in de beschikbare tekst wordt gezocht. Dat klinkt simpel, maar toch. Een aantal tips:

  1. Deze hele website is gericht op ckv2, maar de term 'ckv2' staat bijna nergens in de tekst zelf. Die tekst gaat immers niet over ckv2 maar over bijvoorbeeld Rembrandt of anamorfosen. CKV2 is dus een overbodige en zelfs negatief werkende zoekterm, net als 'ckv', 'tekenen', 'kunstbeschouwing', 'beeldende vorming' enzovoorts. 
  2. Bij het materiaal van deze bronnenbundels zitten geen lessuggesties of opdrachten. Het heeft dus geen zin hier te zoeken met trefwoorden die daarop gericht zijn.
  3. Begin zuinig met een of twee zoektermen. Is het resultaat teveel, dan vult u aan met nog een trefwoord. Van 'kleur' of 'licht' valt te verwachten dat er veel resultaat is. In dat geval is een tweede trefwoord er bij ('landschap' of 'expressionisme') meestal doeltreffender. 'Koffiezetapparaat' daarentegen is zo'n specialistisch woord dat je wegens de kleine trefkans eerder moet denken aan algemenere alternatieven ('huishoud', 'koffie', 'gebruiksvoorwerp', 'design').
  4. Heeft u geen resultaat, denk dus ook aan synoniemen of algemenere alternatieven. 
  5. Let op de spelling: wij zien ontzettend veel pogingen mislukken door tikfouten of verkeerde spelling. Gebuik ook geen lidwoorden, verbindingswoorden of zinnen. 
  6. Een zoekmachine interpreteert niet maar zoekt stomweg met de woorden die u intikt. 'Abstract expressionisme' wordt niet als zodanig herkent, er wordt gezocht op abstract en op expressionisme. Gelukkig wordt bij het resultaat wel gesorteerd met een zekere intelligentie, en staan de pagina's die abstract en expressionisme bevatten bovenaan. 

Hoe kan ik een pagina(gedeelte) of plaatje overnemen ?

De teksten en plaatjes zijn geordend in (niet zichtbare) tabellen. Als u deze vormgeving kwijt wilt bij het kopieren, moet u knippen en plakken per plaatje en/of per tekstblokje.
- Als u de hele pagina wilt overnemen: klik met de RECHTER-muisknop ergens in een 'leeg' stukje van de pagina en kies in het menu "opslaan als..". Of: via het Menu > Pagina opslaan als..
- Als u een bepaald gedeelte tekst wilt kopieren: selecteer het gedeelte tekst door met de muis erover te slepen en gebruik dan Ctrl-c . Zorg dat een andere toepassing open is waarin je dit gedeelte kunt plakken, bijvoorbeeld Word, Notepad of een HTML-editor. Zet de cursor daar op de goede plek voor invoegen en druk Ctrl-v 
- Als u een plaatje wilt kopieren: selecteer het plaatje door er dubbel op te klikken en gebruik eveneens Ctrl-c en Ctrl-v voor kopieren en plakken. Of: klik met de RECHTER-muisknop op het plaatje en kies in het menu "Opslaan als.."

PS: Op veel afbeeldingen is het beeldrecht van toepassing. Kopieren van de afbeeldingen is alleen toegestaan voor persoonlijk gebruik; in andere gevallen moet voor het gebruik betaald worden. Neem hiertoe contact op met de Stichting Beeldrecht.
De teksten zijn wel vrijgegeven voor educatief gebruik, onder voorwaarde van bronvermelding.

Hoe kan ik een pagina printen - er verdwijnt nu een strook ?

De website is er niet op ontworpen om een afdruk van te maken. Toch is het soms handig om van een pagina een print te maken. Dat kan bij deze website het beste door overdwars op A4 af te drukken. 
Voor Windows-gebruikers:
- klik met uw RECHTER-muisknop ergens in een 'leeg' stukje van het gedeelte dat u wilt afdrukken
- kies in het opfloepende menu voor 'Afdrukken'
- bij de printbevestiging EERST bij 'Eigenschappen' het afdrukformaat wijzigen in 'liggend' of 'landschap'
- dan OK
- vergeet niet de printer weer terug te zetten naar 'staand' of 'portret' na het afdrukken.

Hoe kan ik een pagina in mijn eigen Moodle ELO plaatsen?

- Ga naar instellingen en klik op ''importeren''

- Volg de verdere aanwijzzigingen op.

Laatste wijziging: vrijdag, 31 oktober 2014, 20:53